Parodontitis

Parodontitis

Parodontitis er en infektionssygdom, som starter med ubehandlet tandkødsbetændelse, som spreder sig til de dybereliggende væv og knogle omkring tandroden. Betændelsestilstanden medfører at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes, og tændernes støttevæv forsvinder. En fremskreden parodontitis medfører at tanden løsnes, flytter sig og i værste fald falder ud pga. total fæstetab omkring den.

Parodontitis er en folkesygdom, der rammer mange mennesker i Danmark. Det er vigtigt, at forstå symptomerne, behandlingsmulighederne og prognosen for denne sygdom, for at bevare sunde tænder og tandkød.

Heldigvis er der meget du selv kan gøre – i samarbejde med vores tandplejer, for at blive infektionsfri og standse progression af sygdommen. Dette vil vores tandplejer give dig en grundig vejledning i.

De fleste mennesker opdager slet ikke, at de har parodontitis, før sygdommen er fremskreden og tænderne begynder at løsne sig. Derfor er det meget vigtigt med regelmæssige tandundersøgelser, hvor du bliver screenet for parodontitis.

Symptomer på parodontitis:

  • Rødt, hævet og ømt tandkød
  • Tandkødet bløder
  • Dårlig ånde
  • Løse tænder

 

Behandlingen

Behandlingen af parodontitis omfatter i første omgang en kortlægning af sygdommens omfang. Dette gøres ved at undersøge og opmåle tandkødslommerne. Der suppleres med røntgenoptagelser for at se, hvordan knoglen omkring tænderne forløber.

Derefter foretages selve behandlingen. Den består af en dybrensning af tandkødslommerne (tandrodsrensninger). Vi anbefaler, at behandlingen foregå under lokalbedøvelse, for at gøre det så skånsomt som muligt for dig. Her vil vi også bruge Air Flow EMS teknologien, som renser meget effektivt og skånsomt. Det er nødvendigt at gentage behandlingen med 3-6 måneders intervaller for at standse sygdommen og undgå tilbagefald.

Ved de alvorligere tilfælde af parodontitis, som ikke kan helbredes med nonoperativ behandling kan det være nødvendigt med mindre kirurgiske indgreb. Her er der tale om en lille skånsom operation, hvor tandkødet under bedøvelse skubbes til side og renses med bedre udsyn og lægges forsigtigt tilbage igen.

Risikofaktorer for paradontitis inkluderer:

  • Rygning
  • Dårlig mundhygiejne
  • Systemiske sygdomme så som diabetes
  • Genetisk disponering

Det er vigtigt at være opmærksom på disse faktorer og træffe foranstaltninger for at minimere deres indvirkning på mundens sundhed.

 

Implantater

Der kan også opstå infektion omkring et implantat, hvis det ikke holdes rent for belægninger. Tandkødsbetændelse omkring et implantat kaldes mucositis. Hvis mucositen ikke bliver behandlet kan det sprede sig i de dybereliggende væv omkring implantatet. Det vil føre til knogletab og i værste fald løsning og tab af implantatet. Når sygdommen er omkring et implantat, kaldes det periimplantitis og ikke perodontitis. Periimplantitis er vanskeligt at behandle og udvikler sig hurtigere end parodontitis. God mundhygiejne omkring implantater er derfor meget vigtig. Opstår der infektion omkring dit implantat, vil vi naturligvis hjælpe dig.

Du er velkommen til at ringe til vores tandlægeklinik på telefon 36 78 20 02 i dag for at aftale en tid til en nærmere undersøgelse. Du kan også skrive til vores e-mail mail@avedoere-tand.dk, hvis du har en forespørgsel.

Kontakt os og lad os tage en uforpligtende snak

Vi sidder klar til at besvare ethvert spørgsmål, du måtte have, som du ikke får besvaret her på hjemmesiden. Så tøv ikke med at ringe eller skrive til os. Vi tager med glæde en helt uforpligtende snak med dig om dine planer.

Kontakt os i dag